30 gün boyunca her gün 5 adet ıslatılmış badem tüketmenin 10 yararı

Ağu 26, 2025 - 16:22
30 gün boyunca her gün 5 adet ıslatılmış badem tüketmenin 10 yararı
30 gün boyunca her gün 5 adet ıslatılmış badem tüketmenin 10 yararı

Yaklaşık bir ay boyunca günde sadece 5 adet ıslatılmış badem yemek, vücutta gözle görülür değişikliklere neden olabilir. İşin sırrı sadece besin profillerinde değil, aynı zamanda ıslatmanın bademlerin yapısını değiştirerek sindirimini kolaylaştırması ve besin emilimini artırmasında yatıyor. İşte suda bekletilerek tüketilen bademin faydaları.

Çiğ bademler bazen midede ağır hissettirebilir. Bademleri suda bekletmek, kahverengi kabuklarında bulunan ve sindirimi ve besin emilimini engelleyen tanen ve fitik asit miktarını azaltır. Bu da midenin bademleri daha kolay sindirmesini sağlayarak şişkinlik veya rahatsızlığı önler.
Badem, anında enerji verir. Sağlıklı yağlar , protein ve lif açısından zengindir ve gün boyunca yavaşça enerji açığa çıkarır. Bademleri bir ay boyunca düzenli olarak tüketmek, kafeine ihtiyaç duymadan gün ortasındaki enerji düşüşlerini azaltarak enerji seviyenizi sabit tutmaya yardımcı olur.
Badem cilde ışıltı verir. Bademdeki E vitamini , cilt hücrelerini kirlilik ve güneşe maruz kalmanın neden olduğu hasarlardan koruyan güçlü bir antioksidandır. 30 gün sonra cilt genellikle daha esnek ve nemli hisseder; sadece dışarıdan parlamakla kalmaz, içeriden de beslenir.
Badem beyni keskinleştirir. Badem, daha iyi beyin aktivitesiyle bağlantılı besinler olan riboflavin ve L-karnitin içerir . Hafıza için mucizevi bir besin olmasa da, düzenli tüketimi sinir fonksiyonlarını destekler ve zamanla daha keskin bir odaklanma ve zihinsel berraklığa katkıda bulunabilir.
Badem kolesterolü düşürür. Araştırmalar, bademin ölçülü tüketildiğinde "iyi" HDL kolesterolü artırmaya ve "kötü" LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Bademdeki magnezyum ve potasyum içeriği, sağlıklı kan basıncı seviyelerini destekleyerek uzun vadede kalp fonksiyonlarına fayda sağlar.
Badem kilo vermeye yardımcı olur. Badem kalori açısından yoğundur, ancak günde beş adet ıslatılmış badem gibi kontrollü miktarlarda tüketildiğinde gereksiz açlık hissini azaltabilir. Lif ve protein içeriği mideyi daha uzun süre tok tutar ve bu da gün boyunca aşırı yemeyi önleyebilir.
Badem kemikleri güçlendirir. Badem, süt kadar kalsiyum açısından zengin olmasa da kemik sağlığı için gerekli mineraller olan kalsiyum, magnezyum ve fosforu bol miktarda içerir. 30 gün boyunca, özellikle diğer besin açısından zengin yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde, daha güçlü kemik ve dişleri desteklemek için sessizce çalışır.KAN ŞEKERİ KONTROLÜBadem, diyabet hastalarına yardımcı olur. Bademlerin glisemik indeksi düşüktür. Sağlıklı yağları ve magnezyum içeriği, özellikle yemeklerden sonra kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Her gün az miktarda badem tüketmek, istikrarlı glikoz kontrolünü destekler, ancak asla tıbbi tavsiye veya tedavinin yerini almamalıdır.
Bademler iltihap gidericidir. Islatılmış bademler, vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan E vitamini ve bazı polifenoller gibi antioksidanlar içerir. Bu, zamanla eklem ağrısı veya hatta kalp hastalığı gibi rahatsızlıklarla bağlantılı olan iltihabı azaltabilir.RUH HALİNİ İYİLEŞTİRİRBademler sabahları zihni canlandırır. Besin değerlerinin yanı sıra, güne ıslatılmış bademle başlamak, bilinçli bir sabah ritüeli oluşturur. Bademleri 30 gün boyunca her gün tüketmek, ruh halinizi iyileştirebilecek ve güne pozitif bir ton kazandırabilecek bir rutin ve sakinlik hissi yaratır.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.