Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan lezzet: Şımşıpe dolması

Tem 19, 2025 - 15:50
Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan lezzet: Şımşıpe dolması
Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan lezzet: Şımşıpe dolması

Şırnak'ın Cizre ilçesinde sofralara konuk olan Şımşıpe dolması, adeta damak çatlatıyor.

Cizre tarih, kültürel, sanat ve edebiyatta olduğu gibi mutfak lezzetlerinde de birbirinden lezzetli yemekleri ile ön plana çıkıyor. 2017'de tescillenen Şımşıpe dolmasının geçmişi, MÖ 6 bin-7 bin yıllarına dayanıyor. Cizre'ye özgü bu yemek, kadınların sofralarından eksik etmediği bir tat haline geldi.

Halk arasında "eprox u dulma" diye anılan Şımşıpe dolması için soğan, patlıcan, domates ve kabak oyuluyor. Pancar veya asma yaprakları hazırlanırken, pirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılarak baharat ekleniyor. Hazırlanan iç, sebzelere doldurulup pişirildikten sonra servis ediliyor.Cizre mutfağının vazgeçilmezi olan Şımşıpe dolmasını diğer dolmalardan ayıran en önemli ayrıntı ise sumak suyunda kaynatılarak servis edilmesi.  Kültürün yaşatılması için aşçılık kursunda yöresel yemekler yaptıklarını aktaran koordinatör Hayriye Gönül Yalazan, ''Şımşıpe dolması bizim vazgeçilmezimizdir. Ben de bir kadın olarak soframdan eksik etmiyorum'' dedi.Şımşıpe dolmasının sadece bir yemek değil, kültürün bir parçası olduğunu ifade eden Nur Hüda Pamukçu, "Cizre'mizin tescillenmiş lezzetlerinden biri olan Şımşıpe halk arasında bilinen adıyla 'eprox u dulma' dizim için sadece bir yemek değil, kültürel bir mirastır. Sofralarımızın bolluk ve bereketin bir sembolüdür. Annelerimizden, ninelerimizden öğrenmiş olduğumuz bu lezzeti gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğudur'' şeklinde konuştu.