Kilo vermeyi 2 katına çıkaran kural: Uzmanlar ne diyor?

Ağu 5, 2025 - 08:26
Kilo vermeyi 2 katına çıkaran kural: Uzmanlar ne diyor?
Kilo vermeyi 2 katına çıkaran kural: Uzmanlar ne diyor?

Yeni bir araştırma, minimum düzeyde işlenmiş gıdalardan oluşan diyetlerin, kilo kaybını artırabileceğini ortaya koydu.

İngiltere'de yapılan bir araştırma, ultra işlenmiş gıdaların (UPF) sınırlandırıldığı bir beslenme düzeninin, kilo verme sürecinde önemli farklar yaratabileceğini gösterdi. Minimum düzeyde işlenmiş gıdalarla beslenen katılımcılar, UPF ağırlıklı diyet uygulayanlara göre iki kat daha fazla kilo verdi.
University College London (UCL) tarafından yürütülen çalışmada, 50 yetişkin iki gruba ayrılarak sekiz haftalık diyet programına alındı. Bir gruba geceden bekletilmiş yulaf ve ev yapımı spagetti bolonez gibi düşük işlem görmüş gıdalar verilirken, diğer grup kahvaltılık barlar ve hazır yemekler gibi yüksek oranda işlenmiş gıdalarla beslendi. Program sonunda gruplar yer değiştirerek diyetleri uygulamaya devam etti.
Araştırmada, minimum düzeyde işlenmiş gıdalarla beslenen katılımcıların vücut ağırlıklarında %2,06’lık, UPF ile beslenenlerin ise yalnızca %1,05’lik bir azalma görüldü. Ayrıca, minimum işlenmiş diyet uygulayanların yemek yeme isteğinde de azalma tespit edildi.
Dr. Samuel Dicken, “Minimum işlenmiş gıda diyetinde anlamlı oranda daha fazla kilo kaybı gözlemledik” dedi. Dicken, elde ettikleri sonuçların bir yıl boyunca sürdürüldüğünde erkeklerde %13, kadınlarda ise %9 oranında kilo kaybı anlamına gelebileceğini belirtti. Aynı süre zarfında UPF diyetinde bu oranların sırasıyla %4 ve %5 civarında kalacağı öngörüldü.
Araştırmacılar, iki diyet grubunu İngiltere’nin resmi beslenme rehberi olan Eatwell Guide temel alınarak kalori, yağ, protein, tuz ve lif gibi değerler bakımından eşitledi. Her iki grup da kalori açığı yaşadı; ancak minimum işlenmiş diyetin kalori açığı (~230 kalori), UPF diyetine göre (~120 kalori) daha fazlaydı.
Çalışma sırasında kan basıncı, kalp atış hızı, kolesterol ve karaciğer fonksiyonu gibi sağlık göstergelerinde anlamlı farklılıklar gözlenmedi. Bu bulgu, tüm UPF’lerin "doğası gereği sağlıksız" olarak etiketlenmemesi gerektiğini ortaya koydu.
Prof. Rachel Batterham:"İngiltere’de halkın sadece %1’i Eatwell Rehberi’ne tamamen uyuyor. İnsanlara verilebilecek en iyi tavsiye, genel enerji alımını azaltmak ve lifli gıdalara yönelmek olacaktır."
İngiliz Kalp Vakfı Beslenme Uzmanı Tracy Parker:“Bu araştırmanın küçük ölçekli olması ve katılımcıların çoğunluğunun kadın olması, sonuçların genellenebilirliğini sınırlandırıyor. Ancak daha az işlenmiş gıdaların tüketilmesi, kalp ve dolaşım sağlığı açısından da fayda sağlayabilir.”