Şanlıurfa'da üzümün pekmez yolculuğu başladı: Dev kazanlarda kaynatılıyor

Eyl 12, 2025 - 15:14
Şanlıurfa'da üzümün pekmez yolculuğu başladı: Dev kazanlarda kaynatılıyor
Şanlıurfa'da üzümün pekmez yolculuğu başladı: Dev kazanlarda kaynatılıyor

Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu'nun hem kıraç hem de sulanabilen arazilerinde yetişen üzümler, bölgenin bol güneş görmesi sayesinde özel bir tat ve aromaya kavuşuyor.

Şanlıurfa Suruç ilçesine bağlı kırsal Aybastı Mahallesi'nde yapılan hasatla birlikte üzümün pekmez yolculuğu da başladı. Yaklaşık bir hafta süren toplama sürecinin ardından üzümler temizlenerek ayıklanıyor.
Şeker tadında üzümler, taze tüketildiği gibi kış aylarında kullanılmak üzere işlenerek pekmez, pestil ve kuru üzüme de dönüşüyor.
Torbalara konulduktan sonra insan gücüyle ezilen üzüm tanelerinden elde edilen şıra, dev kazanlarda kaynatılarak güneşte bekletildikten sonra pekmez yapılıyor.