Yerelden zirveye lezzet yolculuğu: Rize, Aromatik Yeşil Sofrasıyla dünya mutfaklarını ağırlayacak

RİZE-BHA
10-12 Ekim 2025 tarihleri arasında “Aromatik Mutfak, Yeşil Sofra” temasıyla gerçekleştirilecek etkinlik öncesinde Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek organizasyonun detaylarını paylaştı.
Belediye Başkanı Rahmi Metin, bu yılki etkinliğin yalnızca lezzetlerle değil; doğayla, sürdürülebilirlikle ve emeğin değeriyle öne çıkacağını vurguladı. Başkan Metin, “Bu yıl Rize’de kurulacak sofrada yalnızca yemekler değil; doğanın hikâyesi, emeğin alın teri ve geleceğe dair umut da paylaşılacak” dedi.
Dünyanın en büyük “Aromatik Yeşil Sofrası”nın kurulacağı etkinlikte, tat tasarımcılarından akademisyenlere, sürdürülebilirlik uzmanlarından sanatçılara kadar birçok isim yer alacak.
“Mutfağımızdaki ürünler yalnızca yağmur suyu ile yetişiyor"
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, etkinliğin dünyada nadir bulunan şimşir ağacına vefa ile başlayacağını belirterek, “Şimşir, Rize’nin köklü mutfak geleneğine saygının sembolü olacak.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Rize mutfağının “mavi su ayak izi nötr” olma özelliğine dikkat çeken Metin, “Mutfağımızdaki ürünler yalnızca yağmur suyu ile yetişiyor. Bu da Rize’yi dünyada gıda kırılganlığı en düşük şehirlerden biri haline getiriyor.” dedi.
Yeşil Halı Seremonisiyle iklim dostu mesaj
Bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek “Yeşil Halı Seremonisi”, çevre ve iklim dostu yaşam biçimlerine dikkat çekecek. “Yeşil Etkili Demli Sohbetler”, “12 İlçe 12 Sofra”, “Paha Biçilemez Mavi” enstalasyonu gibi etkinliklerle katılımcılar çok yönlü bir deneyim yaşayacak.
Metin, “Bu halıdan geçmek yalnızca bir törenden ibaret değil; iklim dostu geleceğe atılan sembolik bir adım olacak.” dedi.
Kadın emeğiyle şekillenen sofra
Bu yılki etkinliğin en dikkat çeken bölümlerinden biri, yerel kadınların profesyonel şeflerle aynı mutfakta yer alması olacak. Başkan Metin, “Türkiye’de ilk defa bir hafta boyunca Türkiye’nin önemli şef akademisyenleriyle 12 ilçemizde kadınlar birlikte yemek yaptılar. Şefler bağda, bostanda yerel kadınlarla birlikte hasat yaptı, yemekler hazırladı. Son yıllarda bilim insanları tarafından da önerilen Rize’nin yeşil sofrasını oluşturan gelenekler, hammaddeler, üretim teknikleri yerel kadınlar ve profesyonel şeflerin elinde bölge mutfak mirasını geleceğe taşıyacak şekilde profesyonelce reçetelendirilerek kaybolmaktan kurtarıldı” diye konuştu.
“Her yıl büyüyen bir GastroRize ile karşı karşıyayız”
Rize Valisi İhsan Selim Baydaş ise GastroRize’nin her yıl gelişerek büyüdüğünü vurguladı:
“Bu yıl en önemli yeniliğimiz, yöresel reçetelerin yazılı hale getirilmesi olacak. Böylece Rize’nin gastronomi zenginliği hem belgelenmiş hem de kalıcı hale getirilmiş olacak.” dedi.
Baydaş, Rize’nin sadece yaz turizmiyle değil, gastro, kış ve spor turizmiyle de öne çıkması gerektiğini belirterek, “Bu çeşitliliği sağladığımızda ve doğru zamanlamayla hayata geçirdiğimizde, turizmi sadece yaz aylarına değil, 12 aya yaymış olacağız. Bu durumdan şehirdeki tüm kesimler oteller, taşımacılar, acenteler, restoranlar, konaklama tesisleri fayda sağlayacak ve şehrimiz yeni bir yönüyle daha öne çıkacaktır” ifadelerini kullandı.
Türkiye 10-12 Ekim’de Rize’de buluşacak
Beşinci yılına ulaşan Rize Gastronomi Etkinliği, bu kez “yeşil etkili bir mutfak” temasıyla dikkat çekecek. Üç gün sürecek etkinlik boyunca ziyaretçiler, atölyelerden sergilere, yerel tatlardan uluslararası mutfaklara uzanan geniş bir yelpazede gastronomi deneyimi yaşayacak.
Başkan Metin, “Tüm Türkiye’yi 10-12 Ekim’de Aromatik Yeşil Rize Sofrasında buluşmaya davet ediyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.