Daha iyi bir arkadaş olmanın 5 yolu: Bilimsel verilerle destekleniyor

May 26, 2025 - 09:35
Daha iyi bir arkadaş olmanın 5 yolu: Bilimsel verilerle destekleniyor
Daha iyi bir arkadaş olmanın 5 yolu

Güvenli ve destekleyici arkadaşlıklar, stresle başa çıkmamıza yardımcı olduğu gibi özsaygımızı da artırır. Bu tür duygusal paylaşımlar sayesinde kendimizi daha anlaşılmış ve değerli hissederiz. Peki daha iyi bir arkadaş olmak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Psikolog Jaimie Krems ve Becca Neel, 565 kişiye ''Sizce hayatın anlamı nedir?'' sorusunu sordu. En çok verilen cevap ise anlamlı bir yaşamın doğru arkadaşlıklarla mümkün olduğu yönündeydi.  Daha önce yapılan başka bir araştırma da bu yanıtı destekliyor. 48 farklı çalışmanın sonuçlarını inceleyen bilim insanları, mutluluğun en güçlü kaynaklarından birinin, arkadaşlarla daha fazla vakit geçirmek olduğunu ortaya koydu. Psychology Today'de yer alan habere göre ise daha iyi bir arkadaş olmanın 5 yolu var:
Araştırmalara göre, biriyle 30 saatten fazla vakit geçirmek, o kişiyi "tanıdık" olmaktan çıkarıp "arkadaş" konumuna sokabiliyor. Yakın arkadaşlık için en az 140 saat, en iyi arkadaş olmak içinse 300 saat gerekiyor. Ama bu saatlerin nasıl değerlendirildiği de önemli. Sadece havadan sudan konuşmak yetmiyor. Gerçek bağlar kurmak için kişisel konulara girmek, özel hayattan bahsetmek, ve birlikte gülebilmek gibi daha samimi sohbetler gerekiyor.
Birisi size yaşadığı bir olayı anlatırken gözünüz devamlı telefonda olursa, karşınızdaki kişi size bir şeyler anlatma motivasyonunu yitirebilir. Oysa onu gerçekten dinlediğinizde, karşınızdaki kişi daha değerli hissecektir.
Gerçek arkadaşlıklar, karşılıklı bir güven ilişkisi üzerine kurulur. Bunun için de kendinize dair kişisel detayları paylaşmanız oldukça önemlidir. Arkadaşınız size bir şey anlattığında ona nasıl tepki verdiğiniz de sağlıklı bir dostluğun kritik noktaları arasında yer alır. İyi bir habere içtenlikle sevinmek, onunla duygusal bağ kurduğunuzun en büyük göstergesidir.
Sosyal kaygısı yüksek olan kişiler, diğerlerinin kendilerini istemeyeceğini düşünerek iletişim kurmaktan kaçınırlar. Bu da daha fazla yalnız hissetmelerine yol açar. Oysa yapılan bir araştırma, basit bir “Merhaba, nasılsın?” mesajının bile beklenenden çok daha fazla etki yarattığını gösteriyor.
Dünya üzerindeki tüm kültürlerde doğru arkadaşlıkların ortak bir özelliği var: Yardımlaşmak. Arkadaşınızı arabanızla bir yere bırakmak, ihtiyacı olduğu bir konuda bilgilendirmek veya sevdiği bir yemeği yapmak gibi küçük destekler, dostluğun ilerlemesine katkı sağlayabilir.