Harvard Üniversitesi mezunu gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, bağırsak sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek bazı meyveleri açıkladı.
Dr. Sethi, TikTok hesabından paylaştığı son videosunda meyveleri bağırsak sağlığına etkilerine göre en faydalıdan en zararlıya doğru sıraladı.Dr. Sethi’ye göre yaban mersini, içerdiği yüksek oranda antosiyanin ve çözünür lif sayesinde bağırsaktaki yararlı bakterileri besliyor ve iltihabı azaltıyor.Aşırı olgunlaşmış muzlar ise listenin en alt sırasında yer aldı. Dr. Sethi, olgunlaşan muzlardaki nişastanın basit şekere dönüştüğünü, bu durumun kan şekerinde ani yükselmelere yol açtığını ve bağırsak bakterileri için daha az fayda sağladığını belirtti.Dr. Sethi’ye göre üzüm, lif oranı düşük olduğu için kan şekerini hızla yükseltebiliyor ve şişkinlik yapabiliyor.
Portakal ise C vitamini ve bir miktar çözünür lif içerse de, bağırsak sağlığı açısından nar kadar etkili değil.
Kavun ise ferahlatıcı bir meyve olmasına rağmen lif bakımından yetersiz ve tek başına tüketildiğinde kan şekerini yükseltebilir.Nar, içerdiği polifenoller ve antioksidanlarla bağırsak bakterilerini besliyor ve mikrobiyal çeşitliliği artırıyor.
Kivi ve elma, bağırsak duvarını koruyucu etkileri ve sindirime yardımcı olmaları nedeniyle sağlıklı atıştırmalıklar olarak öne çıkıyor.
Armut ise yüksek lif içeriğiyle tokluk hissi veriyor, ancak fazla tüketildiğinde gaz yapabileceği unutulmamalı.Mirror'da yer alan habere göre İngiliz bilim insanları, her gün en az beş porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini öneriyor. Araştırmalar, bu alışkanlığın kalp hastalıkları, inme ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığını gösteriyor.
Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Detaylı bilgi almak için ‘Çerez Politikasını’ ve ‘Aydınlatma Metnini’ inceleyebilirsiniz.